Navigatie
  • Nieuw bij Allesvoorparket PVC vloeren
  • Bezoek onze showroom Ringbaan-zuid 376, Tilburg
  • 5000+ klanten beoordelen ons met een 9

De werking van hout

Hout werkt. Hout zet uit en krimpt onder invloed van het toe- of afnemen van de luchtvochtigheid. Dit geldt voor alle soorten hout in meer of mindere mate; massief eikenhout, multiplank, grenen, visgraat, buitenparket… Meestal is dit geen probleem en zullen de verschillende legmethoden deze werking prima opvangen. Hoe dit precies werkt? Wij leggen het uit!

Hout is hygroscopisch

Luchtbevochtiger

Dit betekent dat hout vocht opneemt uit de lucht, maar ook snel vocht kan afgeven onder invloed van de weersomstandigheden. Het uitzetten en krimpen van hout komt relatief veel voor in Nederland omdat de schommelingen in de luchtvochtigheid groot zijn. Als het hier warm is, is het ook direct erg vochtig en als het hier koud is, wordt het door het stoken droog in huis. Elke houten vloer heeft hier last van in meer of mindere mate. Met name bij de volgende type vloeren kan die werking zichtbaar worden;

  • Zwevend gelegde massief houten vloer
  • Traditioneel parket (is ook massief)
  • Buitenparket

Geen zorgen: wanneer de luchtvochtigheid weer op het gewenste niveau is, zal het effect hiervan ook weer bijtrekken.

Minste werking van hout

Bij een verlijmde Multiplank heb je het minste last van de natuurlijke werking van hout; nagenoeg geen. Als deze gaat schotelen is er iets anders aan de hand, zoals bijv. een probleem met de lijm. Dus wil je een houten vloer die nagenoeg niet werkt; kies dan voor een multiplank met een berkenmultiplex drager! Deze drager bestaat uit 9mm dunne laagjes berkenhout die kruislinks op elkaar verlijmd worden met een toplaag van 4mm (of meer) Europees Eiken. De kruislinksverlijmde laagjes zorgen voor een superstabiele houten vloer!

Zomer: hout zet uit

Warme lucht in de zomer neemt overdag veel vocht op en het hout neemt dit vocht uit de lucht weer op. Vocht zorgt ervoor dat het hout gaat uit zetten, waardoor de vloer bol kan gaan staan.

Wat te doen?
- Meet de luchtvochtigheid met een hygrometer: zo weet je dat er een logische verklaring is voor de werking van het hout. Deze moet tussen de 50% en de 60% zijn.
- Ventileren. Door tijdens extreme zomerperioden ’s avonds en eventueel ’s nachts ramen open te zetten, kan de vochtige lucht naar buiten trekken en verlaag je de luchtvochtigheid. Overdag luchten in een warme periode heeft geen zin.
- Heb je een airco? Dan kun je deze aanzetten zodat het vocht uit de ruimte wordt getrokken. Beide acties verlagen de luchtvochtigheid in huis.
- Schaf een luchtontvochtiger aan. Deze kan helpen het binnenklimaat te stabiliseren.
- Wanneer een massief houten vloer zwevend gelegd is mbv spanveren, kun je wanneer deze bol gaat staan door een te hoge luchtvochtigheid (eerst meten dus), een aantal spanveren tijdelijk verwijderen.

de werking van hout

Winter: hout krimpt

Als het langdurig vriest en niet regent, kan de luchtvochtigheid dalen. in combinatie met het stoken van de verwarming zorgt dit voor extreem droge lucht. Dit is niet alleen slecht voor je gezondheid en leefklimaat, maar ook voor je houten vloer. Deze kan gaan krimpen, scheuren of schotelen.

Wat kun je doen?
– Meet de luchtvochtigheid met een hygrometer: zo weet je of er een logische verklaring is voor de werking van het hout. Deze moet tussen de 50% en de 60% zijn.
– Is de luchtvochtigheid te laag, dan kun je een luchtbevochtiger aanschaffen. Door het plaatsen van een luchtbevochtiger kan je de luchtvochtigheid weer op peil brengen.
– Weet je niet welk type luchbevochtiger bij jou past, lees dan ons artikel hierover.
– Bekijk ook onze blog “veelgestelde vragen over luchtbevochtigers”.

de werking van hout

 

Tot slot; laat je niet weerhouden van hout!

Na al deze informatie ben je misschien wat huiverig geworden om een houten vloer aan te schaffen, maar dit is niet nodig. Het werken van een houten vloer leidt niet tot overlast, mits deze goed gelegd wordt. De lijm en ondervloeren die wij adviseren vangen het uitzetten en het krimpen van hout zo goed als volledig op. Laat het werken van houten vloeren absoluut geen reden zijn om voor een andere vloersoort te kiezen, want niets overtreft een houten vloer qua uitstraling en sfeer.