Navigatie
  • Nieuw bij Allesvoorparket PVC vloeren
  • Bezoek onze showroom Ringbaan-zuid 376, Tilburg
  • 5000+ klanten beoordelen ons met een 9

Hoe verwijder ik krassen uit mijn parket?

Als je hebt geïnvesteerd in een mooie houten vloer, wil je natuurlijk niet dat er krassen ontstaan. Helaas kun je dit nooit helemaal voorkomen, maar gelukkig is er genoeg wat je kunt doen. De meeste krassen ontstaan door het schuiven van meubels óf door zand en steentjes die onder de schoenen mee naar binnen gelopen worden. Het hangt van de afwerking van de vloer af hoe je krasjes kunt verwijderen. We geven per type vloer uitleg;

Gelakte vloer

Krassen verwijderen op een gelakte vloer is iets lastiger, omdat je de laklaag wat moeilijker plaatselijk kunt herstellen zoals dat bij een geoliede vloer wel kan. Echter zijn er nog steeds oplossingen voor beschikbaar, zonder dat je de hele vloer opnieuw moet schuren en lakken!

Kleine krasjes
Kleine krasjes verwijder je door de vloer te reinigen met een intensiefreiniger speciaal voor gelakte houten vloeren. Hiermee verwijder je oude onderhoudslagen en maak je de vloer goed schoon. Vervolgens moet je een nieuwe laag polish aanbrengen. De polish herstelt de beschermlaag van de vloer en repareert kleine microkrasjes.

Diepere krassen
Voor diepere krassen is er het revolutionaire Scratchfix. Dit is de enige set in de markt waarmee je grovere krassen op een gelakte houten vloer kunt herstellen. Hoe je dit precies toepast lees je op de productpagina: verder lezen.

Shop scratchfix!

scratchfix
Tip: komt u er niet uit? Neem contact op voor persoonlijk en gratis advies via 013-2070001 of [email protected]

Vloer behandeld met Olie / Hardwaxolie of Boenwas

Het voordeel van een vloer die is afgewerkt met olie of was, is dat deze heel goed plaatselijk bij te werken is wanneer er kleine krassen zijn ontstaan. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen;

Kleine krasjes
Je kunt wat oppervlakkigere krasjes weghalen met wat onderhoudsolie/boenwas en een klein plukje fijn staalwol. Druppel wat olie of boenwas op de kras en boen het uit met het staalwol. Dit kun je ook toepassen voor vlekken!

Diepere krassen
Hier zijn diverse oplossingen voor.
1. Je kunt iets diepere krassen weghalen met een fijn schuurpapiertje. Reinig dan eerst de betreffende plank met je normale reiniger (geschikt voor geoliede of gewaxte vloeren), schuur de hele plank lichtjes op met het schuurpapiertje en werk de plank daarna af met dezelfde olie als waarmee de hele vloer is afgewerkt. In het begin ga je wat verschil zien, maar na verloop van tijd zal dit bijtrekken. Omdat je direct de hele plank behandelt is het verschil sowieso al minder dan wanneer je de kras plaatselijk zou schuren en oliën. Let op: wanneer uw vloer gerookt is is dit tricky omdat je een deel van het gerookte ook eraf kunt schuren, dan kunnen grote verschillen ontstaan. 

2. Je kunt ook de héle vloer reinigen met een intensiefreiniger, hiermee haal je alle oude onderhoudslagen weg en reinig je de vloer intensief. Hierna kun je de krasjes licht opschuren met een schuurpapiertje en de héle vloer herstellen met onderhoudsolie of boenwas. Hierdoor ga je minder verschil zien en geef je gelijk de hele vloer een opknapbeurt! Hoe je dit stap voor stap aanpakt lees je hier.

3. Als de krassen niet weg te schuren zijn omdat ze te diep zijn, zijn er waxstaafjes en/of reparatiesetjes om deze op te vullen. Deze zijn er verschillende op de markt en altijd te mixen naar de kleur van uw vloer. We maken hier een opsomming van de meest gebruikte producten om diepere krassen op te vullen. Op de productpagina’s zelf vind je de gebruiksaanwijzing! Door op de producten te klikken ga je vanzelf naar de productpagina’s:
– Quickstep reparatieset
Unika Hardwaxset
Unika Softwaxset 
Kleurstiftenset
– Losse hardwax staafjes

Gaten en noesten
Tot slot kun je grotere gaten en noesten opvullen met kneedbare houtvullers. Er zijn diverse houtvullers op de markt in diverse kleuren. Zo is er altijd wel een kleur beschikbaar die past bij je vloer:
– Putty
– Wood Mastic

Shop Quickstep Reparatiekit!

Quickstep reparatieset
 
Tip: komt u er niet uit? Neem contact op voor persoonlijk en gratis advies via 013-2070001 of [email protected]