Navigatie
  • Nieuw bij Allesvoorparket PVC vloeren
  • Bezoek onze showroom Ringbaan-zuid 376, Tilburg
  • 5000+ klanten beoordelen ons met een 9

Tropisch hout lichter maken

 

tropisch hout lichter makenEen veelgestelde vraag aan onze klantenservice: kan ik mijn tropisch houten vloer lichter maken? Het antwoord is simpel: nee. Tropisch houten vloeren zijn van nature erg donker en rood. Denk hierbij aan Jatoba, Kambala, Merbau, Robijn, Mahonie, Afzelia, Kersen, Meranti, etc. 

Dit zijn vaak ontzettend harde houtsoorten die nauwelijks pigment opnemen. Wanneer je die gaat behandelen met een lichte olie of lak krijg je daarom een zeer vlekkerig en roze resultaat. Dit wordt niet mooi.

Wat wel een optie is, is je tropische houten vloer zo afwerken dat hij zo min mogelijk verkleurt. Je kunt hem dan het beste (laten) schuren en afwerken met een matte, invisible lak zónder pigment. Dan blijft hij het meest licht en is hij toch egaal en mooi afgewerkt zonder aanzetten van het pigment.

Let op:
als hij voorheen jarenlang in de boenwas heeft gestaan is opnieuw afwerken met een matte lak niet aan te raden. Je hebt namelijk de kans bij een boenwasvloer, dat deze ook na het schuren enigzins vettig blijft. Als je hem vervolgens afwerkt met een matte lak krijg je kans op onthechting van de lak. Wat je dan wél kunt doen is afwerken met een kleurloze olie. Dan zal hij echter wel veel donkerder opkleuren dan wanneer je een matte, invisible lak kunt gebruiken.

Ons advies: invisible lak voor tropisch hout

Optie 1: 3 lagen Bona Raw
De allerbeste lak uit de markt voor een onbehandelde look die géén pigment bevat. Ga je voor de allerbeste kwaliteit, ga je voor Bona Raw. 

Optie 2: 1 laag Kambala Primer, 2 lagen Rigostep Skylt Titanium 5550
De mega populaire Skylt lak heeft een licht blekend effect en is in cominatie met de Kambala primer zeer geschikt voor tropisch hout.

Ons advies: invisible olie voor tropisch hout 

Optie 1: Ciranova Ecofix Plus
Als je liever voor een olie wilt gaan, adviseren wij te kiezen voor Ciranova Ecofix. Een bijzondere invisible impregneringsolie die de kleur van het hout minimaal beïnvloed. Normaal gesproken zou een tropisch houten vloer van olie ontzettend opkleuren, deze olie doet dit juist niet en houdt het hout zo licht als mogelijk. </strong

Afwerkingsmogelijkheden per houtsoort
Naast zo licht mogelijk houden, zijn er wel meer mogelijkheden voor het afwerken van je tropisch houten vloer. Per houtsoort hebben wij de mogelijkheden op een rijtje gezet. Deze vind je in onze blog: afwerkingsmogelijkheden per houtsoort.

Tip: komt u er niet uit? Neem contact op voor persoonlijk en gratis advies via 013-2070001 of [email protected]